El projecte que ha executat CONEMUND conjuntament amb la contrapart local ATPF (Aménagement des Terroirs et Productions Forestières) es titula “Millora del accés a l’aigua potable i de les pràctiques sanitàries i nutricionals correctes de la població rural de Zinder, a Níger, mitjançant la construcció de punts d’aigua i activitats de sensibilització, formació i capacitació, amb especial enfocament a les dones” i ha estat finançat pel Govern de les Illes Balears.
L’acció proposta és part de l’estratègia conjunta de CONEMUND – ATPF a Níger, dirigida a la millora de la qualitat de vida de les famílies més vulnerables a les zones rurals, reforçant la seva seguretat alimentària i la seva resiliència davant els efectes adversos del canvi climàtic. També respon a les prioritats marcades pel Govern de les Illes Balears al seu Pla director 2020-2023: i) Prioritat 1: Dret als servicis socials bàsics: salut, educació i aigua i sanejament; ii) Prioritat 2: Desenvolupament local i dinamització de les economies comunitàries; iii) Prioritat 3: Drets humans i equitat de gènere i iv) Prioritat 4: Protecció del Medi Ambient i la biodiversitat, i lluita contra el canvi climàtic.
La intervenció s’enfoca en 20 llogarets de les comunes rurals de Gafatti i Guidimouni, distribuïdes en dos Comunes rurals, que pateixen severs problemes d’accés a l’aigua potable i desconeixen les pràctiques bàsiques per a una higiene i una nutrició correctes.
Això provoca malalties contagioses, malnutrició, un nivell de salut baix i una qualitat de vida molt pobre, que perjudiquen especialment als infants i a les dones.
Per donar resposta a aquestes problemàtiques, el projecte s’ha centrat en:
- Facilitar aigua neta i de fàcil accés mitjançant la construcció de 2 pous amb bomba.
- Fomentar la higiene, el sanejament i l’ús correcte de l’aigua, mitjançant tallers de formació i campanyes de sensibilització de la població.
- Millorar els hàbits nutricionals, mitjançant demostracions culinàries a base de productes locals amb alt valor nutricional i sensibilitzacions.
El projecte beneficia de forma directa a 10.150 persones (5.085 homes i 5.065 dones) que conformen els 1.130 llars afectats per la intervenció. Això suposa més del 75% dels habitants totals dels 20 llogarets seleccionats. Encara que la població local està composada en un 50,1% per homes, l’acció s’enfoca principalment a les dones, a qui van dirigides les demostracions culinàries i les sensibilitzacions sobre higiene familiar.
A més, els pous milloraran la tasca de recollida de l’aigua, que és tradicionalment responsabilitat d’elles. Les dones es converteixen en titulars de responsabilitat i traslladen els beneficis del projecte a les seves famílies, especialment, els infants. El nombre de beneficiaris directes inclòs uns 4.980 nins i nines menors de 14 anys.
Els beneficiaris indirectes són la població al complet dels 20 llogarets que participen a les activitats, és a dir, unes 13.450 persones (6.740 homes i 6.710 dones).
La present intervenció ha comptat amb una inversió de 116.002€, dels quals un 88,10% correspon a la contribució del Govern de les Illes Balears, un 9,45% a la del soci local, ATPF, i finalment, el 2,45% restant correspon a la contribució de CONEMUND. El termini d’execució original era de 12 mesos, que s’han prorrogat 3 mesos, a causa dels retardaments produïts fonamentalment per l’impacte de la COVID-19 en diverses activitats del projecte.